söndag 15 december 2013

Nya dator äventyrligheter, men glad ändå

Varför händer sånt här mig?

Efter diverse turer kunde den hjälpande damen på Dell annullera min havererade beställning på en ny PC från dem. Efter alla svårigheter att komma i direkt dialog som privatkund, valde jag att gå annan väg.
Min marknadsanalys pekade på en Samsung som andrahandsval och det fabrikatet förs här av Elgiganten. Tyvärr var det ganska urplockat på hyllorna där, och färden gick vidare till Media Markt. Ett bolag ni kanske hört talas om.
Redan tidigt hade jag bestämt att en ASUS skulle jag inte ha, och letade igenom övriga sortimentet i varuhuset. Det kan nog röra sig om 100 löpmeter varuhylla med PC apparater. Plötsligt stod jag så i alla fall vid ASUS hyllan och där fanns maskinen som innehöll det mesta som jag ville ha, men naturligtvis för en skopa mera guld.
Med vägledning av en kunnig säljare som visste mycket om sina maskiner, hade jag snart valt min typ som heter R514JR. Lycklig åkte jag hem och packade ur lådan, startade och vilken fantastisk skärpa och kontrast i blidskärmen. Snabb är den också.
Någon manual var naturligtvis inte medpackad, det är ju aldrig det numera, utan man går in på nätet och laddar ner det man vill ha.
Jag letade på MediaMarkts hemsida, men hittade inget, inte ens den modell jag hade köpt fanns på webben. Då tittade jag på ASUS hemsida med samma resultat, modellen gick inte att hitta, den fanns inte!

Jag hade alltså köpt en dator som varken MediaMarkt eller ASUS visste om att den fanns! Vad var det egentligen som jag hade burit hem??
För att få någon säkerhet tittade jag mig i spegeln och jag fanns, om än mer förvirrad än vanligt.
Äntligen fick jag en bekräftelse och då menar jag inte på min egen existens. Nej, det hände då jag knappade in serienumret för att registrera PC:n på ASUS hemsida och jag fick svar med, ja tänk - rätt typbeteckning, den som stod på förpackningen och som nästan var densamma på kvittot. Alltså fanns maskinen i något register, om än inte i säljregistren, bara på supportsidan.

Hade jag köpt en "gammal" modell?
Nej, sa MediaMarkt, den har alldeles nyss kommit in och är helt ny, det är därför som den inte finns i registren.
Jag tillät mig tvivla, att bolag som MediaMarkt och ASUS skulle kunna framställa och transportera för att sedan sälja i butik, utan att modellen finns i deras register.
När  det dessutom fanns ett antal uppdateringar relaterade till modellen vid sök på support-uppdatering, den äldsta från juni i år, då tycks det onekligen som att PC:n har en lång marknadserfarenhet på säljhyllan.

Inte ett ont ord sagt om PC:n. Den fungerar som ett spjut och är underbar att knappa på. Ni ser själva här hur ordrik jag blir.
Jag är helt nöjd med den men, vad är det jag har köpt och var finns den manual jag ännu inte hittat? Ok, en har jag hittat, det är den där som varnar för att använda PC:n i duschen osv. Ni vet den där tjocka som är det första man lägger i pappersåtervinningen när man kommer hem. Den finns på nätet.

MediaMarkt har tagit uppdraget att bringa ljus över mysteriet och att få fram den aktuella instruktionsboken och i ärendet även kontaktat ASUS, som sägs utreda.

Hör ett rop i mörkret - någon som vet något om R514JR ASUS?

3 kommentarer:

 1. Hej, jag är i princip i exakt samma situation och undrar också vad det är jag har köpt på MediaMarkt i Kungens kurva. jag hittar inte heller modellen på deras hemsida eller på Asus sida. Även jag har köpt R514J och tyckte den var väldigt trevlig när jag testade den i butiken. Men nu vet jag inte om jag vågar packa upp den. Har du fått veta något mer om modellen än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Först av allt - datorn fungerar jättebra och jag har ingen anmärkning på den, inte än i alla fall. Den kompletta beteckningen verkar vara R514JR. Genom att registrera datorn på ASUS hemsida så fick jag en bekräftelse på att modellen i vilket fall är känd, då registreringen bekräftades från deras håll. Jag skrev in serienr och fick svar med typbeteckningen från ASUS på deras hemsida. Men från Media Markt intet nytt i denna fråga än. Jag har därför formaliserat min fråga till dem, för att ha ett datum att hänvisa till. På min(AQUILAs) hemsida hittar du en epostadress till mig om du skriver ett brev via den så kan vi väl hålla en jämförande kontakt.
   Med vänlig hälsning och Lycka till
   Jan-Olof

   Radera
 2. Hej igen. Jag ringde MediaMarkt och de knappade in modellen och hamnade på att det skulle vara samma som den här modellen: http://www.mediamarkt.se/mcs/product/ASUS-N56JR-S4006H,90952,389027,1038997.html?langId=-16
  Det verkar stämma med både utseende och produktspecifikation så det är kanske en variant av den modellen. Hursomhelst har jag packat upp den nu och den verkar väldigt bra :).

  SvaraRadera