måndag 15 augusti 2011

St Ålö - Håskö - Arkösund

Visst blev vädret fint på lördagen, liksom arrangemangen som festkommitten gjort med lyktgubblampor o dukar, elverk o sånger.
Jumbokräfterna var bra o OP, kan aldrig bli fel.

På söndagen ville vi vidare mot Håskö alt Harstena. Med tips om genväg till Håskö, så föll valet på denna ö. Vi fick en vass segling med 2 rev i både stor o fock med över 6.5 knop i sol. På em tog vi en promenad på de små fyrhjulingsvägarna på ön. Vackert! Fram mot kvällen så försökte jag få sällskap till den vedeldade bastun, men fick elda själv och njuta bad i viken som höll 19.5 C.

Idag måndag så blåste det hårt rakt in i hamnen. En väldigt byig vind, som växlade mellan 2 - 10 m/s inom bara några sekunder. Ankaret drog ner i blåleran och höll emot. Det såg jag när jag väl fått upp det med alla krafter och sedvanlig taktik med att bryta över det med båten.
Just när det släppte så for ankardäverten ur läge och när jag försökte få den rätt så drev båten med fart. Ett rop från bryggan räddade mig o grannens båt från en tråkig erfarenhet. Snabbt som ögat haka upp kedjan för ankaret o full back. Ankaret var totalt insmort med blålera, liksom kättingen en meter upp.

För bara försegel gick vi så mot Arkö med maxfart 6 knop men ofta runt 5.5 knop i fortsatt byig vind. En regnskur hann i fatt oss o därför stannade Eva nere i ruffen hos sin talbok o spelare.
Det var en del segelbåtar på väg, nästan inga motorbåtar, och det syns att dom är målmedvetna och vill avverka Nm nu.

Det är höst helt plötsligt !
Och då kommer nya värmaren väl till pass. Den har fått stå påslagen hela dagarna, men går bara in om temp sjunker under inställt värde. Den har ett speciellt arbetssätt med en kraftfull värmepuff, men ger en behaglig värme med lång eftervärme i svagt fläktvarv.
På natten stängde vi av den.

Ska det bli en tur till före hösthemfärden ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar