söndag 23 september 2012

Vindrodret ska långsegla

Det kändes som rätt köpare, som fick vindrodret. Med planer på långsegling om 4 år och pågående rustning av en Laurin32. Deras kommande äventyr kan ni troligen hitta denna vägen även om det idag är mest snickarsnack med viss seglingsanknytning. Nog så spännande det!

Mer än så blev det inte att sälja, då allt annar är så integrerat ombord och kan komma till nytta i även annan målsättning än längesegling. Targan var riktigt i fara men svårigheten med alternativ placering av solcellerna gjorde att den fick vara kvar, i alla fall en säsong till.

Med sjö och kulingvind in på låringen, hur länge klarar du att stå och  handstyra? Byig vind är svår att vindroderstyra i enligt min erfarenhet.
Vid ett par tillfällen när autopiloten inte har hunnit med, utan båten har skurit och tryckts ner, så har jag tagit över. Efter två timmar så börjar missarna bli påtagliga från min sida och då har autopiloten åter fått ta över för någon stund i alla fall.
Vad säger du, hur länge står du och styr bra?
Det vore intressant att få lyssna på hur andra klarar undanvindsseglingen i friska till hårda vindar!

2 kommentarer:

 1. De erfarenheter jag har av långa törnar till rors är ju från skutor, HMS Falken stod vi två till rors, en som slav och hängde i när det behövdes. Från början styrde vi i 1 timma men vart eftersom sjön växte sig hög tvingades vi ner till 30 minuter, sedan orkade du inte mer.

  På segelfatyget Gunilla stod eleverna 1 timmarspass men där var det lättare styrning.

  Mindre båtar har jag ingen erfarenhet av gällande frågan!

  Koncentrationen blir svår efter en stund!
  /Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just koncentrationen som viker enl min egen erfarenhet om mig själv, man mattas av ganska snabbt även om fysiska krafterna finns för att styra då det gäller en "liten" fritidsbåt.
   Någon påstod sig ha handstyrt i 12 timmar under kuling, men jag vet inte om det var med eller mot.
   Det vore intressant att få höra flera inlägg i just denna fråga!!!

   Radera