måndag 16 september 2013

Första höstdagen?

Det känns som första höstdagen idag. Vädret har hittills helt enkelt varit fantastiskt, antingen båten varit i sjön eller uppe på land som Aquila. Idag kom lite av det prognotiserade regnet och jag tror det är andra dagen sen juni som jag får regn på mig.
Sittbrunnsbordet är hos proffs-lackaren för att få några lager Coelan över sig och inramningen till ruffluckan är putsad och väntar på samma sak, fast med penseln i min hand.
Idag var det dags för en omgång med propellern. Hos Swedol hittade jag putsrondeller för vinkelslipen 125 mm. Först försökte jag med nån vaxslipkaka jag hade liggande. Det hände nada. Då tog jag till Autosol och det var bättre. Jodå, propellern har frätskador, men dom är så ytliga så det spelar ingen roll för hållfastheten. Inte heller slipade jag ner helt och det innebär väl att förloppet kommer att fortsätta på samma ytor nästa säsong. Om ett par säsonger räknar jag med att byta till den 17x15 som jag har liggande, men då ska den vara blankpolerad innan. Lite optimistiskt tänkte jag klara av slipandet utan skyddshandskar och det kostade mig en nerslipad knog, som säkert läker ut om några dar. värre var det inte, men onödigt i alla fall. Skyddsglas, andningsskydd och skyddshandskar på. Var Autosol:et landade det såg jag när jag var klar och skulle åka hem! Tur att allt satt på byxornas framsida, annars hade jag fått ta bussen stående hem, nu tordes jag sätta mig i Yarisen, fast berätta inget för min fru! Det är ju hennes lilla älskling, bilen!

Nya glasögon hämtade jag idag. På väg till optikern träffade jag trevlig pratglad motorbåtsägare, som gärna även seglar. Han berättade att han låtit operera sina ögon som svar på min berättelse om optikern. Operationen på båda ögonen kostade enligt vad han sa en 25 till 30 tusen kronor. Byter man glas och bågar ett par gånger då blir det samma belopp. Han hade dessutom ställt in ögonen, ett för fjärr- och ett för när-seende. Nästa steg är väl att man kan flytta om dom så att det blir synfält som en harpalt. Det är inte klokt vad man kan idag! Jag är i alla fall nöjd med mina synförvrängare och det är inte alltid det händer. Samtidigt undrar jag var dom 10500,- kronorna sitter på glasögonen? Kanske i designer-namnet!

I morgon ska jag vinterknyta frontgavelns toppressening. Det betyder att jag inte mera öppnar upp portarna detta året för att få in sol i båthuset. Ett inte bara höst, utan vintertecken. Men det är ju klart, då måste ju vår och sjösättning komma ännu ett steg närmre. Samtidigt lär den här bloggen gå i vinterdvala, om det inte är något synnerligen extraviktigt som måste berättas eller kanske det bara pyser över, det har ju hänt förr även det!

Om nån månad lär jag börja med att ställa ihop sommarens seglarberättelse med bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar