torsdag 12 juli 2012

12/7 Amsterdam - Monnickendam

Dagen började med åska och hällregn, men även idag så sprack det upp. Fast båtgyttret i Sixhaven tog längre tid att spricka upp. Det baxades och knuffades och ett par båtar hakade i så riggarna rök. Men ut kom vi och in vid tankdepån för att fylla diesel, 42 liter på 25 timmar fast lågvarvig körning i kanal.

In mot Oranjesluissen gick det med 11 m/s rakt med och ett rent elände för alla att fånga upp båtarna i väntan på grönt ljus in i slussen. När vi väl förtöjt vid väntbryggan kom grönljuset och vi gick direkt. Många låg kvar och väntade på vad? Inne i slussen läade det och med bron efter lyft redan innan slussen öppnade, så var vi strax på Markermeer. Alla satte segel och alla nästan bara försegel, vilket även vi gjorde. Med vind upp till 13 m/s så fick vi bra fart, max 6.9 knop. Då sjö och vind var med oss så gick dom 18 NM snabbt och vi låg i Monnickendams hamn. Nåväl riktigt så lätt var det inte, dom sista 5 NM gick emot och på smal kanal, så då blev det lite stånka mot.

Monnickendam är speciellt. Ett gammalt samhälle som bär historiska spår och har enorma marinor. Men när vi är där så sover samhället. Det är som utrymt, var är alla? Klockan är mitt på sen em men ändå tomt. Vi tar en byrunda och ser på alla hus. De flesta från tidigt 1600-tal med utsmyckning och välhållna. Dom ligger mer än en halvmeter under dagens gatuplan.

Dagens prognos var denna veckas bästa vad gäller innehållet, inte utfallet, och morgondagens är det skitväder i prognosen. Snudd på skitväder blev det idag, 13 m/s med regn, om än med, så vad väntar då i morgon med prognos hård vind och regn? Slörvind om 7 m/s i sol??!!
Vinden är kall, holländarna fryser och vi med dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar