lördag 21 juli 2012

21/7 Dokkum - Zoutkamp

En kall morgon blir till en varm dag!
Nåja, vi ska inte överdriva, relativt sett för året.
Seglarstället kan ligga kvar i beredskap, i fall regnet kommer. Där blir det kvar hela turen till Zoutkamp som bla går över Lauwermeer. Sist vi passerade Lauwermeer utförde vi ett par spontanmuddringar. Idag hade vi tänkt undvika det helt. Före oss har vi en holländsk HR36, alltså den yngre systerbåten till Aquila. Den går något djupare. Den båten tog kurs exakt som vi gick sist och vi stod bara och väntade helt säkra på att se den niga till på känt maner när den skulle fastna i sanden. Där vi fastnade gick den idag fri över. Där vi sist hade 3.2 m var det idag 2.7 m. Minst sagt en föränderlig botten på Lauermeer!

Djupet i kanalen varierar kraftigt och vi är nere på 2.0 m vid flera tillfällen, mao 25 cm mellan köl och botten!

Det var 1969 som Lauermeer blev till en insjö och Zoutkamp blev inte längre utslussningen till tidvattnet. Det måste ha varit en minst sagt dynamsik sjövärld som innan dess utgjorde Lauermeer, med det lilla djupet så måste strömmarna ha varit starka och stora områden blivit torrlagda. Idag är sjön mest naturreservat och man får inte göra intrång.

I Zoutkamp är det glest med båtar till min förvåning. Killen på restaurang ZK86 som dessutom är hamnkapten, berättade att dom, båtarna, legat inregnade och nu försvunnit då det "vackra" vädret kom idag. Hamnen är liten och trevlig med rätt stor rörelse på båtar in och ut ändå.

Vi handlar på SPAR, en ok affär, och så blir det en byrunda till fots.

Kommande vecka räknar vi med att mönstra på gasten Kjell i Groeningen. Efter Delfzijl så bär det ur på fritt vatten med tidvattenpåverkan. Inte utan att kvoten med kanalköra känns tämligen fylld, även om det har varit, och är, en intressant, spännande och idyllisk resa att gå "Standing Mast Route". Men nu känns det som verkligen dags att vädra ut spindlar och fladdermöss ur storseglet. Det var allt för länge sen sist. Kan vi så också få be om förliga vindar i inte allt för stora doser?!

Hur någon törs eller vill gå kanalerna här utan sjövattenfilter är lite svårt att förstå. Sjövattenkylarna måste bli fulla med smuts i olika former utan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar