fredag 3 augusti 2012

3/8 Helgoland - Cuxhaven

Det var med stor spänning som vi kastade loss för turen från Helgoland till Cuxhaven. Väderprognosen var god och tidvattenberäkningarna precisa. Vi ville inte ha onödigt med strömt vatten när vi väl kom till Cuxhaven.

Helgoland lämnade ett positivt intryck summerat. Inte minst efter promenaden uppe på plattån. Det där med att köpa öl i hela staplar eller tanka diesel, det kan väl den göra som har stor törst i sin kropp o motor, eller bara för kul. Det blir i dom flesta fall nån hundralapp sparad. God fisk finns att beställa in på restaurangerna.

Ut ur hamnen gick fint och vi fick sällskap av flera. Minst ett tiotal båtar lämnade inom nån timme hamnen. Ett rev i storen och full fock på flertalet båtar. Seglingen började med motström som stod sig första timmen sen vände det och medströmmen ökade succesivt. Vi gick rakt igenom ett stort fält av ankrade handelsfartyg och så in i Elbe på fel sida om leden. Vid bojarna 4 - 6 korade vi sen diagonalt leden och kom över till den högra sidan sett in mot floden, som här är ett hav fortfarande. På denna sidan var strömmen starkare och toppade såsmningom på 4.2 knop. Tyvärr avtog vinden även denna dag och motorn fick ta vid, fast i det närmaste på tomgång och ändå kom vi upp i 9,3 knop vid några tillfällen.
Tidplanen sprack och vi fick därför smygköra på nära tomgång, men ändå for vi fram med 5 - 7 knop SOG.

Minnet om den starka strömmen utanför hamninloppet vid förra besöket satt kvar. Vi gick då i utgående vatten. Det visade sig nu attströmfåran ligger helt olika vid utgående och ingående vatten. Väl vid hamninloppet visade det sig att strömmen var låg, runt 1.5 knop och inga problem alls. Bra att veta alltså; vatten ut ur Elbe = stark ström utanför marinan, Vatten in i Elbe = liten ström utanför marinan.

Hela färden gick i sol och vi hann in och förtöja och dessutom börja fylla vatten, sen brakade det loss igen, regnet och åskan hade hittat oss. Det var inte regndroppar som föll, det var nån som tömte miljooner äggkoppar med vatten över oss, så stora var dropparna.

Efter regnet blev det statstur för Kjell och mig. Aha sa regnmakaren, där är dom igen, var så god ny skur. Ett försök att springa ifrån regnet slutade som ni förstår med regnblöta kläder och skor.

Cuxhaven har ett litet centrum, åtminstone vad vi såg. Flera färjor går till Helgoland både härifrån och från Hamburg en smabbfärja.

Ikväll ska vi få sill och potatis med snapps - mums
Nu är potatisen kokt!

1 kommentar:

  1. Otur med regnet. Här har varit regnfritt två dagar nu. Strandliv med 14-16 grader i vattnet. inget för långa bad....Känns som gasten har trivts bra hos er.Dax att skicka honom vidare till jobb och andra måsten. Ha en fortsatt bra resa hemåt. Maggan

    SvaraRadera