torsdag 30 maj 2013

30/5 Utklippan - Simrishamn

Prognos NO vridande till O ökande från 4-8 till 7-11 m/s lät som en bra förutsättning. Inget om varning för åskbyar!
Kl 0530 skulle klockan få upp mig, men redan kl 0500 så kom en båt in i Utklippans hamnbassäng och körde sin bogpropeller. Den skramlade som en stenkross!
Det fick mig upp och då startade jag samtidigt värmaren för att få upp temperaturen från dom 12C. En kvart senare kunde jag inte hålla mig, utan steg upp.
Frukost, förbereda lunchsallad och så disken. Sen göra sjöklart och segelklart.
Kl 0645 var seglen satta för en läns med dragning åt styrbord. Den stod sig ända till lunchtiden, då jag fick ställa om allt för babords halsar. Alla tre seglen fick jobba, storen styr in luft i kuttern, som i sin tur styr in luften i focken. Det är kuttern som kan stå mot vindsidan genom att den trycks ut av spilluften från storen. Tre saxade segel alltså. Det kanske finns en annan term för det hela?

Nånstans under vägen fick jag ett korsande möte med ett lastfartyg, en italienare som vi kan kalla Sun Romeo. Mötet skull kunna bli mycket nära såg jag på AISen. Därför ropade jag upp den. Efter flera försök med paus mellan varje, så hade nån vaknat ombord och svarade på italienska. Han lovade, på engelska, att gå bakom mig och jag bekräftade och tackade för detta. Som segelbåt ska jag ju hålla kurs och fart. Direkt såg jag honom ändra kurs och öka fart. Han satsade mao på att gå för om mig, vilket han också gjorde. Vad gjorde väl det, kanske tom bättre?! Det viktiga var att nån var alert ombord.

En härlig dag i god fart med varierande sjö, från 1 m till 2.5 m vågor, under klarblå himmel. Det är så lätt att glömma bort att det är en vind om 10 m/s eller mer som driver framåt. Glömma, ända till det är dags att gå upp mot vinden för att ta ner storen. Då känns sjögång och vågdjup. Det blir att hålla i för allt vad man orkar.

Efter 8.5 tim hade Aquila avverkat dom 51 NM med ett snitt 6 knop.
Idag åkte tom understället av halvvägs på färden! Första gången i år!

1 kommentar:

  1. tack för bloggen....många läser den
    Gillar den långsamma takten du för och de beskrivningar du ger....man ska ta det lungt och njuta av både segling och de delmål som man upplever...inte behöver det vara karibien eller stilla havet för att det är ett äventyr

    SvaraRadera