onsdag 27 november 2013

Dell-irium

Nu pyser det över!

Min dator, dvs Scintillas, är gammal och inte trött, nej då inte alls, men den har programvaror i sig som fler och fler säger är för gamla. Därför tänkte jag uppdatera till dagens goda standard och funktionalitet.

Efter idog marknadsanalys och jämförelser mellan flera fabrikat fastnade jag för en maskin som heter Inspiron 15  7000 toppfart upp till 3G  svängradie 8 M och bra plats i bagaget 1 TB, med panorama via dedicerat minne i storformat fast på skärm i 15.6 tum.

Datorn finns hos Dell!

Första försöket var att via webben beställa den direkt mot företaget. Efter flera misslyckade försök och en valkedja i mobilsamtal fullt i dignitet med Telias kom jag så slutligen fram till en kille som ville sälja företagsmaskiner till företag. .Jag förklarade min lilla historia och hans svar blev att det gick inte för det är en maskin som bara säljs till privatkunder.

Fåmansföretagare är luttrade och därför kastade jag mig över webben igen, nu som privatkund. Jag valda dator och kände hur förälskelsen blossade, nu skulle det bli en ny maskin äntligen efter flera månader av funderande. Efter flera försök som privatperson, där jag i ett första steg måst registrera mig, fick jag inse att jag kom inte igenom med min beställning. Det blev krasch in i en webbsida som hänvisade med telefonnummer till kundservice.

Då ringde jag kundservice på anvisat nummer och efter en ny valkedja minst lika lång som den förra, kom jag till ett autosvar som tackade mig för samtalet och bad mig titta på Dell hemsida för val av hemdator. Efter en del ansatser i valkedjan hade jag listat ut att man måste vara företagskund hos Dell för att komma fram.

Nu är jag alltså Scintilla igen och ringer upp och se efter genomfaren valkedja svarar en mänsklig röst, inte robot, och till och med på svenska. Han försöker och kollar via sin dator om webbsidan fungerar och det är inga problem. Han frågar vad har du för webbläsare, mitt svar är Internet Explorer 8 på XP, det är därför jag vill köpa ny maskin. Han svar denna gång är att det är säkert därför det inte går, jag har för gammal mjukvara för att kunna beställa hos Dell! Rådet blir försök med att ladda ner en annan webbläsare.

Med nedladdad annan webbläsare kastar jag mig så in i knappandet igen och se snart har jag gjort alla val på hemsidan, dvs jag har avstått från all merförsäljing som Dell föreslår på sin hemsida på min väg till kassan där på webben. Ett sista moment är att knappa in kreditkortets alla siffror. Dell svarar artigt, tack för beställningen och lämnar ett beställningsnummer. På epostadressen, som jag måst uppge, får jag ett ordererkännande direkt. Allt frid och fröjd, bara att vänta på datorn som ska komma om två dar - tror jag.

Efter fyra dar försöker jag att spåra beställningen. Flera försök ger samma resultat, dvs inget. Jag kan helt enkelt inte hitta min beställning i Dells spårverktyg. Nya samtal resulterar i  nya valkedjor som leder till den artiga frasen tack för ditt samtal titta på webben, för mig som hemanvändare.

Jag blir företag igen och ringer och får då budet att nej det finns ingen beställning noterad här hos oss. Jag kopplar dig till Kundservice säger den vänlige mannen och där svarar en lika vänlig dam. Båda får naturligtvis höra min långa lidandets historia, för varje gång i lite högre tonart. Deras lugn smittar inte, möjligen får det motsatt verkan på mig. Det tycks vara ett problem med kortet som du använt säger den trevliga damen och fortsätter jag ska lägga en fråga till kundtjänst, mer kan inte jag göra avslutar hon så.

Till saken hör att det kort jag använt trasslade i somras och jag har därför särskilt kollat upp att allt ska vara ok med kortet som är ett kredit kort med outnyttjad kredit. Kortet bör alltså vara i sin ordning. BEställningserkännadet borde också vara en bekräftelse på att kortet fungerat. Ingen annan info har kommit via e-brev från Dell.

Då inget hörts på ett antal timmar ringer jag igen, nu med variationen i nya valkedjor, för jag ska få hjälp med betalningen. Jag sitter där med ett nytt kort laddat med många slantar beredd att rabbla nya koder och CIV kod. Det blir tji som hemanvändare och jag blir på nytt företag och slår ett direktnummer jag lyckats utverka av den trevlige mannen som säljer företagsdatorer till företag. Han är lika trevlig nu och kopplar mig en andra gång till kundtjänst och där råkar lyckligtvis samma trevliga dam svara som några timmar tidigare. Mitt röst läge motsvarar mest troligt nu gosskörens rena tenorstämma. Mitt lidandes historia tar nu ett par minuter att relatera och hon lyssnar tålmodigt, samtidigt får jag veta att hon har lagt ett meddelande till de som har hand om betalningarna och i en bisats får jag veta att dom sitter i Indien. Va i Indien, förlåt mig om jag skrek just då när jag fick veta det. Det är säkert bra i Indien, men hjälp mig att förstå varför jag ska ha kontakt med Indien på vilket sätt blir affären bättre av det? Hon beklagar så väldigt mycket och säger att tyvärr kan hon inte göra mera än att än en gång stöta på där bort i Indien och be dom ta kontakt med mig.

Med femton minuters fördröjning ringer telefonen med landsnummer 1-800-telnummer. Törs jag svara, det kan vara en sån där djuping som ringer för att tjäna pengar på betaltjänster, snygga damer som suckar i luren eller nåt sånt lurt. Jag chansar på att det är min räddare från Indien som är på tråden och svarar. När jag hör en röst presentera sig på engelska far den lede i mig och jag pratar svenska med honom. Han ställer frågor på engelska och jag svarar på svenska och uppmanar honom att prata svenska. Visserligen har jag ofta gjort mitt jobb med engelska som bas men nu får det vara nog.

Troligen platsar jag nu i flickkörens sopranstämma och det vet i håken om jag törs ta nästa samtal, eller kanske är jag helt sonika avförd som hemanvändare.

Nu har det gått säkert trettio minuter sen mitt samtal på svenska med indiern och under tiden har jag kollat med banken varför inte kortet fungerar. Där kunde en dam upplysa mig om att jag måste skaffa en dosa och slå in en kod för att aktivera kortet. Ny information. Det fanns inget annat sätt att aktivera på än med en dosa från banken. En dosa till - nej tack, det räcker med den jag har. En bank ID får räcka.

Frågan är, har jag lagt en beställning eller har jag inte?
Vad är ett beställningserkännande värt?
Datorn som var så fin!
Jag förstår att Dell vill behålla den själva!

Snälla mr Dell om du inte vill sälja dina datorer, så säg bara det direkt, det spar tid både för dig och för mig!

1 kommentar: