tisdag 1 november 2011

I fokus

Idag är det inne med APP:ar, man kan köpa eller ladda ner appar från nätet för snart sagt allt. Vems behov och vilka behov det handlar om, det kan en överårig yngling fråga, om man törs.

Låt oss ta en titt på ett annat område och APP:likationer där.
Tre olika sätt att se.

Sen länge finns fickkameror, även kallade pocket kameror, fullmatade med funktionalitet, långt över vad användaren som regel kan tillgodogöra sig. Mycket använt blir autofokus, autoljusinställning och omställning mellan makro o andra programval beroende på situationen.

Med autopiloter kopplade till GPS-systemet så kan vi fokusera och korrigera för kurs mot ett givet mål inom någon enstaka meter på hela jordklotet. Vi kan glömma allt om avvikelser och kompensationer. Ställa in, gå och fika och få ett meddelande när vi närmar oss inställt mål.

Vad gäller då för vår egen syn och kompensationsmöjligheterna?
Om jag väljer värstingglas så kan jag uppnå fokus på olika avstånd men bara på en punkt i glasen och därför så måste huvudet ställas in rätt så att blicken faller just på rätt punkt i glaset för givet avstånd.
Alla som har dom här glasen känner igen problemen och primitiviteten i lösningen. Ta situationer som svampplockning, byta en propp i en central högt upp eller skruva i en skruv i nån apparat. Man får knäcka nacken för att få rätt läge på glasen mot blicken. En optiker föreslog, varför inte vända bågarna upp och ner!

Hur länge ska vi behöva vänta på APP:en som ger oss blickriktnings styrd autofokus med automatisk bländarinställning i våra glasögon.
Jag menar, hur svårt kan det va´??

Idag kostar lösningen för synkorrigering med 1800-talets teknik 5 gånger så mycket som en fullmatad fick-kamera med alla tänkbara autofunktioner och lite till.
Använd tekniken från fotomarknaden och gör APP:en med design för synkorrigering och vi kan glömma progressivitet, solglasögon mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar