söndag 17 juni 2012

16-17/6 Norderney - Borkum

16/6
Ett hastigt beslut efter ny rapport som visade på sämre förutsättningar på måndag och bättre idag, lördag. Vi går till Borkum idag!
Tidigare hade jag lagt en tidplan för medström hela sträckningen, men nu kom vi iväg lite sent enl den planen, därmed kunde vi räkna med ett par timmar motström innan vi sen skulle vika av in mot Borkum i god medström. Vindprognosen var 3 - 6 m/s rakt emot. Vi visste att det skulle bli motorstöd.

Inga överraskande sandbankar vid utseglingen från Norderney.
Efter ett par timmar fick vi emellertid upp till 10 m/s i medström. Åter igen färd i brant motsjö. Vi fick kryssa emot för att överhuvud röra oss framåt.
Borkum Riff är långt, särskilt i sådana förhållanden. Äntligen hade vi stångat färdigt och kunde falla av in mot hamnen. Det gick undan, ända upp till 8.9 knop på revad stor endast, och dom 7.5 NM in var snart avverkade.

Precis vi kommit in i inseglingsrännan kom kulingvindar och det blev "full" gas in i det lilla hamninloppet, och så ett varv för att hitta rätt pontonbrygga att lägga till vid. Där hade båtgrannen diagonalat med sin kabel rätt över.
Eva hade strax varma mackor klara. Gissa om dom försvann snabbt! Man förbränner massor i sånt väder.

17/6
Kulingenbyar har vint sen vi kom hit och det passar bra att ta en tvättdag med lite rundvandringar i närområdena. Burkom bjuder på utsatta hamnar och en något karg miljö, men trevliga människor och en bra serviceanläggning.
En speciell miljö bjuds genom de tre vindkraftverk som står alldeles intill. Hur kan man vänja sig vid deras ljud om man ständigt skulle vara här?
Just nu har vi djup 1.5 m, mao står vi på fast grund eller dygrund, något att ta hänsyn till när vi ska ta oss loss och fortsätta till Holland som nästa hamn.
Mera om det framöver.

2 kommentarer:

 1. Borkums hamn, ingen höjdare. Vi låg i den andra hamnen. Men ön och byn var trevlig. Nu önskar vi er en behaglig färd på kanalerna i Holland. Håll momspappren i beredskap och tanka ur den röda dieseln!?! Själva ligger vi på nordvästra Ibiza i en trevlig liten cala. På stranden pågår en bongotrumskonsert. Vi har första parkett. Solen har just glidit under horisonten. Behaglig temperatur med sjöbris på dagarna. 22 grader i vattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi flyttade til lden stora för djupet skull,helt ok tyckte vi.
   Nu i Goeningen utan bongo med lite diesel i tanken o inget här i stan!

   Radera