lördag 30 juni 2012

27 - 30/6 Hoorn - Amsterdam

27/6
Bra vind, riktning och styrka, men dålig sikt och disregn. Lika bra att gå direkt till Amsterdam med sådana förutsättningar. Vi hoppar därmed över Monnickendam.

Vi har bra flyt går rakt in under öppen bro och vidare in i öppen sluss. På fem minuter är vi på Nordsjökanalens ruffa vatten. Där hittar  vi strax tankstället vi söker, men var ska vi gå in och var finns pumpen för oss? Vi ser bara bunkertappställen för lite större skutor. In bakom och kliva över ett räcke, där är småbåtstappen. Jag får sluta fråga om dom har ren diesel! Den här gången blev svaret: Jaha, du vill ha smutsig, det har vi ingen!
Jaja, 49 liter går det i tanken och åter ser vi att den nya propellern har gett en lägre bränsleförbrukning, från 2.5 lit till nära 2 lit per sjömil.

Vi går in i den lilla hamnen Six Haven som ligger mitt emot centralstationen i Amsterdam, därifrån går turbåt oftare än jag drar andan.

28 - 29/6
Då är det bara att få tag i rätt spårvagn och så bär det av. Ja vart? Med två konstnärer ombord så är det lätt gissat och jag följer gärna. Fast en del visar sig vara stängt till i höst när vi väl står vid dörren.

Amsterdam har ett fantastiskt centrum med många småaffärer och ett otroligt gatuliv. De flanerande bjuder på alla stilarter i klädval och framtoning, och jag tror hela världen är representerad i gatuvimlet.

30/6
Gasten Lasse bär ut sina packade väskor och förpiken är gapande tom. Du lämnar saknad ombord när du går av både i samtalet och på fördäck, och vi känner stor glädje över att få ha haft dig ombord i nära fyra veckor.
Nu blir det mera revat och mycket mittpollare förtöjningar som kommer att gälla ombord tills nästa gast ansluter.

Idag blev det städdag, inköpsdag och en tur på stan i lördagsrytmen med enormt mycket folk. Samtidigt så har fokus legat en hel del på morgondagens plan om att gå till väntbryggan för att ansluta till nattkonvojen genom Amsterdam. Enda sättet att med stående mast gå söder ut inom Amsterdam. Alternativt kan man gå via Harlem utanför stan.
Morgondagen är ännu en spännande manöver, inte minst då jag är ensam på däck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar