lördag 23 juni 2012

23/6 Grou - Lemmer

Mer vind än vad prognosen sagt, inte första gången, snarare regel. Men vi puttrar iväg med flera andra båtar i riktning mot Ijsselmeer till Lemmer, som är vårt mål för dagen. Dit kommer vi redan kl 1300 och där blir det omgående lunch, följt på en tupplur i sittbrunnen. Det är mao lite varmare idag och tom sol bland molnen. Men, ska aldrig vinden bedarra?

Idag har vi bra djup hela vägen och det är stora kanaler med allt rikligare trafik. Flera pråmar möter vi. Bland fritidsbåtarna finns få utländska båtar, nästan alla har holländsk flagg.

Efter ivrigt bläddrande i min bok över stående mast rutten, så inser jag att vi ska skaffa sjökort över Ijsselmeer. Tursamt så har vi här en vänlig hamnkapten som säljer sitt enda X av båtsportskortet till mig. Nu är vi rustade att ge oss ut på Ijsselmeer imorgon, om vädret vill.

Även Lemmer är, precis som Grou, ett sjölandskap, och många boende har såväl bil som båt på sin tomt, och då är båten flytande körklar ut på sjön från tomtens egna brygga.

Vår gast Lasse har nu börjat planera för sin avmönstring i Amsterdam, då med mål att prel ansluta i England som gast hos vänner för hemstransport av deras där nyinköpta båt. Det blir en totalt ny situation ombord vad gäller fördäcksarbetet, avlösning vid ratt och sjökort, liksom vid diskbaljan, för att inte tala om alla intressanta samtal i sittbrunnen under ändlöst stångande mot i vresig sjö.
Än har vi några dagar dit!

Idag har jag lagt ett par timmar på att läsa ihop böcker och kort för stående mast rutten, sjökort över Ijsselmeer och pilotbok från Imray. Det gick så småningom att läsa ut vår väg in i och ut ur Amsterdam.

Håll nu tummarna för lagom vind i morgon ,inte kuling som idag igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar