torsdag 21 juni 2012

21/6 Zoutkamp - Leeuwarden

Efter första natten utan värmaren igång så styrde vi ut framför första bron redan kl 0800, vi ville göra lite distans idag. Med varierande djup kom vi så till första insjön, en invallad vik av Nordsjön med god utprickning.
Det blev dags för radiokontakt med amatörradioringen i Norrköping. Plötsligt så niger båten till och från 6 knop så står vi still. En genväg visade sig inte vara rätta valet. Tvärt slut på radioprat o ny kurs med noggran uppföljning. Igen nu på rätt plats mellan två prickar, så sitter vi fast igen i bottenslammet. Här skulle det ju gå bra. Åter backar vi oss loss och jag söker djup och det finns alldeles intill röda prickarna. Resten av sjön så blir det ett vinglande för att hitta "djupfåran" och äntligen är vi i kanalen igen med lite jämnare djup, 2.0 - 2.3 m. Vi sticker 1.75 m.

I Dokkum blir det lunchuppehåll och där kommer hamnkapten och berättar att nu är det oväder på G, så vv packa ihop båtarna mera. Oväder, ska vi ligga kvar eller gå iväg igen till Leeuwarden?

I Burdaard ser vi det vackraste idyllen hittills med fantastiska hus och trädgårdar.

Efter middagsvila som vi tar pga stängda broar så blir beslutet, vi går.
Kanalens varierande djup eller grynnor gör att det krävs ett ständigt sökande efter högsta djup. En halvtimme före kvällsuppehållet för broarna så går vi in i Leeuwarden och kan förtöja i gamla vallgraven invid Noorderbrug. Inget oväder når oss, fast vi får 10 m/s på tvärs i kanalen. Lasse och jag utgår med matlista o rygga. På tillbakavägen ser vi brandbilen stå med långa slangen utrullad. Vad har väl hänt?
Åter en motorbåtsbrand, en liten explosion och taket for av och sen brand. Turligt så hade besättningen precis innan lämnat båten.

Igen har vi burit hem gröna potatisar och Eva är inte nöjd. Vi försöker med att det är nya gröna sorten, precis som det finns röda och gula, men, det går inte hem.

Nu väntar stadsrundtur i gamla stan och i morgon midsommarafton.
Ska det bli små grodorna på nån holländsk kaj?

3 kommentarer:

 1. Vad sysslar ni med? En båt med två meters djup passerade utan större problem förra året. Vi satt bara fast en gång... Nu blir det spännande. Kommer ni att gå mot Harlingen, denna fina lilla stad eller.... Om det blir mot Harlingen, missa inte den fina klubbhamnen på babords sida innan utslussning från kanalen. Här finns ett mycket bra nät. IM satt i klubbhuset många timmar och avslutade sitt yrkesliv där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentar sen tidigare men bortfallen. Så olika kan det var från år till år tydligen.
   Vi har passerat Grou och Lemmer och ligger nu i Enkhuizen.

   Radera
 2. Som vanligt trevligt att läsa er blogg. Det känns som att vara med på resan. Dessutom mycket roande skrivet.
  Trevlig midsommar på er.
  / Jan-Åke

  SvaraRadera