måndag 17 juni 2013

17/6 Ystad - Allinge Bornholm

Prognosen var att efter söndagens ylande vindar med slagregn så skulle det bli i det närmaste perfekta förhållanden för en tur till Allinge.
Det var himla gott att få lossa förtöjningarna. Om dom hade varit av hampa hade jag nog fått dra upp dom med rötter!

Prognosen höll, fast den gropiga sjön stod kvar på förmiddagen. Det blev mao en slingrig färd hit till Allinge och tvärs trafiklederna i Bornholmsgattet. Vi hade tur med den trafik vi korsade, dom kom så att dom inte störde vår framfart och omvänt, inte vi dom. Med hjälp av Sjöfartsverket har jag lärt mig att en seglare får inte "hindra" trafik i leden. En annan seglare hade emellertid inte läst utredningen och fick sig ett tutilut av en av dom stora. Det löstes med en 90 gradig gir.

Idag var havet fyllt av segel. Alla gick iväg idag, dom flesta med bara försegel, ett sånt där stort ett Code Zero eller vad dom kan kallas. Dessa segel ger fart och är lätta att hantera.

I Allinge pågår nedmontering av hyrtält efter nån festlighet, som lämnat div spår efter sig på kajer och gator. Hamnen är nästan tom i kontrast till hur det sett ut tidigare år då vi varit här, fast då en månad senare på säsongen. Nu blir vi nog här nåt dygn innan der bär av till Christiansö. Ett skarpt test blev det här i Allinge av nya RadioLabs WiFi repeater med lyckat resultat, innan sändaren i hamnen def klappade ihop.

Bornholmsgattet är välkänt för sin sjö och trafik. Vattnet höll idag 12.5 C och vinden var bitigt kall trots en strålande sol. Ännu en dag där jag prisar AIS transponderns funktionalitet. Vilket stöd den ger i umgänget med drakarna!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar