söndag 23 juni 2013

23/6 Gudhjem - Svaneke

Midsommarfirande på danskt vis sker idag, åtminstone här på Bornholms ostkust. Både i Gudhjem och här i Svaneke ska bål eldas ikväll. I eftermiddag har vi varit på festligheter för firandet av Kildeplatsen, vattenkällan. En hednisk rit sen svunna tider där man klär och smyckar med blad och blomster samt offrar vid/i källan numera pengar som sägs skola gå till årets utgifter för konfirmanderna, om jag förstod det hela rätt. Många gick fram till "källan" under blomsterbågen och la sitt bidrag. Våra enda danska pengar gick till aeblekringlor och kaffe. Alla åt aeblekringlor/äpplemunkar med varierande dryck till. En riktig familjefest, som fortsätter in i mörkrets timmar, först med danser/lekar för de mindre och sen för de lite större inpå småtimmarna.

Som vanligt stod jag och småpratade för mig själv när jag skulle lösa hamnavgift, som numera alltid sker i automat här på ön. Då plötsligt dörren öppnades och en svenskatalande hamnkapten kom ut med kommentaren: Jaså, det är svenskar här idag! Vadå avlyssnad, inte bara via internet av USA o GB! Hamnkaptenen var en gemytlig en som berättade och svarade på alla våra frågor. Ni vet dom vanliga tio-i-topp när man kommer ny till en hamn.

Torskfiske blev det på vägen från Gudhjem och hit med ett napp av en liten en, som dög till stektorsk och lunch. Det kan inte bli godare än med pinfärsk fisk! Även idag har vi belönats med växlande molnighet och bara femton droppar regn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar