torsdag 18 juli 2013

18/7 Sejerö - Hundested

Kl 0530 konstaterade jag att vinden var starkare än prognoserat och än vad vi ville stånga mot, om än i bara 5 NM. Alltså kröp jag under täcket igen, sköönt.
Dagen började först kl 0830 med bullköp och frukost. Framåt fm avtog vinden och låg nu på 7 - 8 m/s, alltså perfekt att gå iväg, inte minst med tanke på prognosens svaga nordliga vind nästa dag.

Väl fria från Sejerön kunde vi falla av till kursen som ledde oss till Snäckeled förbi Själlands Odde. Det är inre leden förbi Själlands NV udde. Det blev slör vindar från babord. på en och halv timme var vi där och ny slör till Hundested fast nu för styrbords halsar. Lite väl platt in men genom att gå så nära uppgrundningen som tilläts, så fick vi ändå en stående fock.

Man sitter och tittar på sjö och vågor, avläser sann vind från instrumentet, men inte förrän det var dags att ta ner storen och följaktligen gick upp mot vind, kände vi av vinden, som jobbat åt oss hela dan. Kommentar, ojdå, var det så mycket vind. Det händer varje gång.

Nu ligger vi i Hundested och då är naturligtvis kodordet till WiFi dogplace, och det fungerar! Vi är urlakade efter bålrullningar i många timmar nu två dar på varann. Men det hindrar inte prognosen från att i morgon erbjuda upp till kuling här i området. Vi får se om vi ställer upp på ny dags dans eller nobbar. Vi ligger här i hamnen så att vi bara behöver gå ut i sittbrunnen och sticka upp näsan, så har vi vindstyrka och riktning på Kattegatt.

Inga tumlare idag, men vi spejar vidare. Dom trevliga danskar vi mötte med HR36 SailingAway sa att dom lovade oss tumlare i Isefjords mynning, för där är dom alltid. Dom borde veta för det är deras hemmavatten. Hängde du med i "dom"-syftningarna där?!

Det var länge sen vi upplevde en dag som idag, segling på slör på båda bogar i 7 - 9 m/s i sol och varm luft. Sol nu i mer än 10 dar i en följd. Ska det bli flera dar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar