fredag 20 juli 2012

20/7 Leeuwarden - Dokkum

Så snart jag sticker ut huvudet utanför ruff eller sprayhood, då häller nån en hink ner från skyn, så även i morse. Idag är det dock mindre vind och vi klarar oss resten av dagen med vxl molnighet, fast kall luft. I morse var det åter bara 15C i ruffen.

Djupet i kanalen mellan L och D är inte så stort. Vi tangerar 2.0 m vid någa tillfällen. Det lämnar 25 cm vatten kvar under kölen. Är det ok att då fara fram i 6 knop och inte veta vad som väntar framöver?
Gör en parallelltanke.
Kör bil längs med en husvägg på 25 cm avstånd i kolsvart natt utan någon belysning, man ser ju inte ner i vattnet, fortsätt köra så och du vet inte om huset gör en vinkling ut i banan du kör i, = ytterligare uppgrundning. Skulle du köra så? Nej säger jag, dom allra flesta skulle def inte göra det. Men köra båt så, det är det många som gör!

Vi kom lagom till Dokkum för lunchstängda broar och det passade oss perfekt, som också tog lunchpaus.

In i byn så ska man betala broavgift vid andra bron. Idag är det många båtar och vattnet i kanalen strömmar med c:a 1.5 knop. Det ställer till det för många. Bla den som ligger efter mig in i bron där betalningen sker. Han ser inte när jag sänker fart för att nå träskon som kommer ut att lägga pengar i. Brovakten ropar sekunden innan smällen hörs, då efterföljande båt far in i Aquila med ett brak. Kapten i fråga beklagar djupt och förklarar sig med att han satt och räknade pengar då! Vi hittar ingen skada på Aquila. Troligen träffade hans stäv rakt på ankaret som hänger på pushpit:en på Aquila. Det hela avrundas med seglings- och båtsnack och hur man bäst planerar rundningen av de ostfrisiska öarna.

Dokkum är en pärla bland Frieslands små orter. En bevarad miljö, som dessutom är levande. Vackert och trevligt. Vi sitter ner en stund på en uteservering, jo solen kommer fram även i kväll och i lä så kan man få för sig att det är sommar, i alla fall försommar.

I morgon ska vi så åter ut bland Lauermeers sanddynor och jag har nu lärt mig att det är dom röda bojarna som är viktiga, dom gröna finns där för, ja säg det...??!! Vi håller till röder Svensson!

Båten ligger nu kopplad till 16 A enfas, mao massor av kräm i tråden, så nu kan vi köra både vattenkokare o kamin och spara gas.

Fritt WiFi finns här liksom i Leeuwarden och funktionen tycks vara densamma, dvs nja det går nästan att köra. Säkert överlastat.

Utanpå oss ligger en singelhanded seglarare som kommer med hälsningar från bla Ystad. Naturligtvis passar jag på att fråga om den bästa planeringen för att gå runt öarna norrut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar