torsdag 2 augusti 2012

2/8 Helgoland

Vi hade igår en av de bättre dagarna på turen hit och natten blev en av de stökigare.
Redan före midnatt så började vågorna gå in i hamnen och rulla båtarna så jag blev orolig för att masterna skulle slå ihop. Runt midnatt kom så åskan och det hela fortsatta in på morgonen.
Den innersta båten som skulle gått kl 0800 låg kvar förstås och först några timmar senare blev det hela hamnen roterar och vi staplade om båthögarna, nu med oss innerst. Just nu ligger vi helt själva och det känns konstigt då stapeln intill har 6 i bredd.

Regn och åska slutade och vi kunde rusta oss för en ö-rundtur till fots. Här är i det närmaste ett totalförbud mot privata fordon, tom cyklar är förbjudna här. Det är en ö med dramatisk natur, en brant klippvägg rakt ner i havet. Den röda sandstenen lyser då solen ligger på. Uppe på krönet på platån som ön har finns en vandringsled runt, förstås med en betagande utsikt. Halva byn/samhället ligger nere vid hamnen och det mesta upp på platån. Emellan finns en hiss med konduktör. Däruppe finns kyrkan och gravplats mitt i byn.

Nere i hamnområdet finns alla affärer som tar emot passagerarna från alla färjor som går in och lägger sig i viken. Det är ordnat så att det krävs tenderbåt för att komma in.

Idag hittade jag faktiskt en skeppsfournering som vi känner dom, fast där köpte jag inget. Det gjorde jag däremot i en av dom andra och på det "sparade" jag några hundra kronor, och whiskyförrådet blev påfyllt.

Prognosen för i morgon är bra om man vill till Cuxhaven, och det vill vi nu. Det är springflod och då blir det extra drag i strömmarna. Elbe´s strömmar är välbekanta och den utanför Yachthaven är ökänd. Om prognosen står sig ska vi i alla fall ha vind med ström då vi går in, till skillnad från när vi gick ut, då ström stod mot vind och sjön blev därefter.
I morgonkväll vet vi hur det blev.

I natt vill vi sova utan ryck i förtöjningarna och slammer från allehanda ting!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar