torsdag 9 augusti 2012

9/8 Heiligenhaven - Gedser

Det kändes inte alls självklart att vi skulle komma iväg idag, då jag tittade i går på väderprognosen. Men förhållandena var bra på morgonen. Direkt utanför Heiligenhaven så åkte storen upp med ett rev och 110% fock. Det blev slör vindar hela vägen bitvis styrbord och mestadels babords halsar. Vi maxade i 7.7 knop med en vind som varierade en del. Den var som högst 12 m/s men mestadels höll den ändå 10 m/s. Sjön in snett akter i från gjorde att båten skruvade sig i vattnet och autopiloten hade svårt att klara kurshållningen, därför fick jag handstyra nån timme.

På den här etappen skär vi all trafik från Kiel-kanalen och Stora Belt, idag utan någon störning för varken oss eller handelssjöfarten.

Man känner inte vind och sjö förrän man vänder stäven mot, och så blev det vid nedtagningen av storen. Gissa om Aquila for, som en vildhingst under inridning.
Naturligtvis så kom det klassiska tilläggningsmolnet med lite extra drag i och vi gick in med 10 - 11 m/s i hamnen. Hjälpsamma händer tog emot och med lite flyt så var vi snabbt förtöjda.

Inte en enda regndroppe, mestadels sol, och ett sjutusan drag i seglen med fart över både 6 och 7 knop mesta tiden. Vilken seglardag!

Gedser gästhamn har i den inre delen fått nya stolpar sen sist. Hamnens servicehus är bra och Brugsen i byn har det mesta. Vi har nu rustat oss för att överleva ett besök i den något enklare hamnen i Klintholm. Förhoppningsvis i morgon. Där lär det bli en liggedag pga motvind i prognosen.

Här i Gedser är det mestadels tyskflaggade båtar, någon holländare och en dansk. Det tycks vara en hamn där man mellanlandar på väg.

Euro-handlandet är slut, Riesenpåsarna med kola har blivit mindre, och ostarna ser annorlunda ut. Vi närmar oss def hemlandet.

3 kommentarer:

 1. Grattis till en fin seglardag och det där med "tilläggningsmolnet" känner vi väl till - vi brukade också ha en kraftig regnskur med starka byiga vindar. ;-)) Klintholm stannade vi också vid, det var en mycket trevlig hamn med bra faciliteter och affär. Fortsatt trevlig seglats önskar vi er.
  /Anders o Ewa på Unisax

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste om att ni just nu sitter på kräftskiva på St Ålö; kände suget dit.
   MEn hör nu - Klintholm - blandar du inte ihop hamnarna nu? Det tror jag!

   Radera
 2. Pratar vi om samma hamn? Klintholm var för oss enda stoppet i Danmark. Vi tyckte att den var mysig. Kräftorna var utsökta ;-))

  http://4.bp.blogspot.com/-3SWlbnb3EIY/UCkmBqCMDII/AAAAAAAABW4/UahYkdj0z-E/s1600/England-Sverige+111.jpg

  http://2.bp.blogspot.com/-1i6DWqGPXno/UCkl6QLCU6I/AAAAAAAABWw/Gn6vmQIvACU/s1600/England-Sverige+113.jpg

  SvaraRadera